Edelpapegaaien

De edelpapegaai is een zeer mooie en intelligente vogel. Het is een papegaai waar men heel makkelijk de mannetjes van de vrouwtjes kan onderscheiden. De popjes zijn rood met blauw of paars en de mannetjes overwegend groen. Ze hebben een gemiddelde lengte van 40cm. Zowel de Man als de Pop Edelpapegaaien kunnen een sterke band opbouwen met hun baasjes, ze zijn geen echte knuffelaars maar vinden het heerlijk bij je te zijn. Ze zijn zelden luidruchtig en zullen niet gauw baasjes spullen vernielen. Edelpapegaaien zijn wel echte speel vogels en hebben een ruime kooi met veel speeltjes nodig om zich te vermaken. 

Ze behoren tot de betere praters en als je veel met ze bezig bent kan je ze zelfs volledige zinnen aanleren. Ondanks dat ze niet zo vernielzuchtig zijn als andere papegaaien moet men toch steeds goed opletten, want de snavel is zeer krachtig en door nieuwsgierigheid kunnen ze op hun zoektocht natuurlijk wel hun handtekening achterlaten op de meubelstukken.

edelpapegaai

Voeding (zeker lezen indien U een edel wil aanschaffen)   

Maak niet de fout om uw edelpapegaai dezelfde voeding te geven als een grijze roodstaart, amazone etc.. De edelpapegaai heeft een andere spijsvertering dan andere soorten papegaaien. Hierdoor moeten ze een aangepast dieet krijgen dat rijk is aan vezels en weinig vet bevatten. Het is ook het beste om een teveel aan vitamines en mineraal supplementen te vermijden. Dit wil natuurlijk niet zeggen ze geen vitamines nodig hebben, het is beter ze deze binnen krijgen via verse groentjes en fruit. 

Het dieet bestaat dus vooral uit veel vers fruit, groenten en koolhydraten. Gekookte pasta of een aardappel zorgt ervoor ze de benodigde koolhydraten krijgen. 

Zaden en pellets kunnen worden aangeboden maar in mindere maten. Bij het aanbieden van pellets neem dan een soort waar geen toevoegingen van vitamines, mineralen en kleurstoffen inzitten. Deze laatste kunnen voor de gevoelige edelpapegaai giftig zijn.

Ideaal voor de edelpapegaai zijn : Vijgen, granaatappel, gekiemd zaad, pasta, spinazie, wortelen, mais, …

Edelpapegaaien heb je in 10 ondersoorten.

De kleuren varieëren, afhankelijk van het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen. 


Soorten:
 

– Nieuw Guinea Edelpapegaai 
– Halmahera Edelpapegaai 
– Solomon Edelpapegaai    
– Australische Edelpapegaai 
– Aru Edelpapegaai 
– Cornelia Edelpapegaai 
– Ceram Edelpapegaai 
– Biak Edelpapegaai 
– Westermans Edelpapegaai   
– Riedel Edelpapegaai    


Rechts op de foto is een pop Halmahera Edelpapegaai.    

Bekijk hieronder een leuke video van een Edelpapegaai mannetje dat praat en zingt.