Grijze roodstaart papegaai

Psittacus Erithacus

Dit is de meest gekende en gehouden soort in de huiskamer. De grijze papegaai met zijn rode staartje is erg geliefd wegens zijn enorm spreektalent. Toch praten niet alle grijze roodstaarten maar dit is gelukkig een uitzondering.   

De mannetjes en vrouwtjes zijn niet te onderscheiden van elkaar, via endoscopisch onderzoek of DNA testen kan men wel het geslacht laten bepalen. 

De grijze roodstaarten zijn zeer grappige vogels maar kunnen ook enorm koppig zijn. Echte lawaai makers zijn het meestal niet , toch kunnen ze met momenten een hoge luide scherpe toon produceren als ze zich aan het vermaken zijn. Het zijn vaak eenkennige vogels en kiezen dan ook voor 1 partner binnen het gezin die dan op zijn buurt heel veel met de vogel kan. De andere leden van het gezin worden wel verdragen maar mogen de vogel niet aaien. 

Voeding

De voeding moet steeds zo gevarieerd mogelijk zijn. Een papegaaienmengeling met niet te veel zonnepitten (te vet) , veel vers fruit en groentjes en vooral extra kalk. 

Douchen

Om zijn vederpak in goede conditie te houden is het aangeraden om de vogel minimaal 3 X per week te douchen of nat te sproeien. Bovendien helpt dit ook om zelf minder te stof hinder in bv je woonkamer te hebben.

Verzorging

Een grijze roodstaart heeft ook zijn beweging nodig hierdoor is een ruime kooi met speelgoed zeer wenselijk. Vaak zie je ergens een grijsje zitten die nooit uit zijn kooi mag. Dit is PURE dierenmishandeling !!!!! 

Voor je een grijsje aanschaft bedenk dat hij toch iedere dag minstens een uurtje uit de kooi moet en ook iedere dag zijn aandacht en liefde nodig heeft. Het is net als een hond die ook zijn wandeling en beweging niet kan missen. 

Een ongelukkige papegaai zal vaak op krijsen en verenplukken overgaan puur uit verveling. Een goede verzorging met de nodige liefde maakt van een grijze roodstaart een super leuke en gezellige vogel in de huiskamer. 

Grijze roodstaart

Alle overdrachten van grijze roodstaarten (aankopen, verkopen, giften, … ) moeten gebeuren met een CITES EU-certificaat. 

Bekijk hieronder een leuke video van een grijze roodstaart die gezellig zit te kletsen.